01 srpnja 2009

Period sanjarenja



1947. godine Gevara se upisao na Madicinski fakultet u Buenos Airesu. Osim predavanja pohadjao je kurseve Knjizevnosti, filozofije, psihologije... Pokazao je zanimanje za drustvene nauke. Pored kreveta bila mu je Nehruova knjiga "Otkrice Indije". Na njeg dubok utisak ostavila je Gandijeva velikodusnost za koju je saznao citajuci knjigu.

Po duznosti stupio je u mornaricu i putovao duz obale Juzne Amerike tovareci robu i prodajuci reparirane cipele. Sve vise se zanimao za drustvene nauke, ne toliko zbog novca, koji mu, zaista nije bio potreban, vec zbog iskustva koje je sticao. Mozda je od majke naslijedio slobodan duh, pa mu je srce uvijek brze kucalo i nije mogao da potisne svoju cisto intektualnu radoznalost za dogadjaje u okruzenju- zato je stekao reputaciju avanturiste. Isao je na zabane i druga drustvena okupljanja, sto je bilo normalno za ljude njegovih godina. ipak to je bilo rijetko jer je vise volio neplanirane i bezbrizne zabave..

Slican je bio njegov ljubavni ziviot. Na vjencanju svoga prijatelja 1950. godine zaljubio se u zenu koju je tada upoznao. Zvala se Cicina, imala je divne krupne oci i dugu kosu. Jedan njegov rodjak ce se kasnije prisjecati da je to bila "ljubav na prvi pogled".

Njegovu vezu ugrozavala je ozbiljna prepreka, porodice nisu bile istog drustvenog statusa. Gevarina porodica nije bila siromasna, ali jedva da je pripadala srednjoj klasi po drustvenom statusu i bogatstvu. Cicina je bila iz bogate i poznate porodice i cesto se o njoj govorilo kao o "princezi". Njeni roditelji nisu krili prezir prema zaljubljenom mladicu kad bi se pojavljivao u njihovoj kuci, nemarno vezane kravate. Nista nije uspjelo da ga zbuni, cak i kad su ismijavali njegovu malo isprljanu sinteticku kosulju. Tada je u znak protesta stao pod tus potpuno obucen.

Tokom ovog perioda Gevara je dosao do nekoliko otkrica. Probao je da izmisli originalan insekticid. Nazvao ga je "Kapone", a napravio ga je sam u garazi radeci golim rukama sa vrlo toksicnim materijama. Nazalost gotov proizvod je toliko smrdio da je bio neupotrebljiv.
Ipak njegovi snovi su bii mnogoveci. Zamisljao je sebe kako putuje kontinentom. Rekao je Cicini da bi za medeni mjesec trebalo samo da putuju po kontinentu. Juzna Amerika je prekrivena uglavnom dzunglama i golim pustinjama. Nije ni malo lako putovati po njoj. Odvazna narav omogucila mu je da svoj san uskoro ostvari.

Nema komentara:

Objavi komentar